Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym potrzebnym organizmowi. I nie może zrobić tego samodzielnie. Cholina jest prawdopodobnie najbardziej podstawowym środkiem nootropowym.
Jest rozpuszczalnym w wodzie składnikiem odżywczym niezbędnym dla zdrowia błon komórkowych. Cholina jest także prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny .
Źródłami choliny w pożywieniu są żółtka jaj, wątroba, mleko i inne produkty mleczne, niektóre zboża, takie jak komosa ryżowa i amarantus, boczek, edamame i warzywa kapustne.
Zdrowie mózgu jest zagrożone przez zbyt małą ilość choliny. A przy naszej nowoczesnej diecie prawie niemożliwe jest uzyskanie wystarczającej ilości choliny bez suplementacji.
Cholina jako środek nootropowy stosowana jest jako prekursor acetylocholiny. Innymi słowy, jest to krok poprzedzający produkcję acetylocholiny w mózgu.
Typowe objawy niedoboru choliny mogą obejmować; bóle głowy, zmęczenie, problemy z pamięcią i bóle mięśni.
Sposób, w jaki twoje ciało wykorzystuje różne źródła choliny, różni się w zależności od źródła i mechanizmu działania. Poniżej wyjaśniono popularne źródła choliny stosowane jako nootropy.