CoQ10 i ubichinol

1 minuteczytaj

Koenzym Q10 jest naturalnie pozyskiwany z pożywienia, takiego jak; wołowina, wątroba, sardynki, makrela, masło i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. W idealnym świecie nasze ciała przekształciłyby wystarczającą ilość CoQ10 w ubichinol z naszego pożywienia. Ale wygodniejszym sposobem jest podawanie naszemu organizmowi CoQ10 bezpośrednio za pomocą ubichinolu jako suplementu. Nie jest konieczna konwersja.

Oryginalną formą suplementu CoQ10 był ubichinon . Został zaktualizowany o nowszą syntezę CoQ10 o nazwie Ubichinol , która zwiększa biodostępność z 40% do 90%.

CoQ10 jest niezbędny dla mitochondriów do produkcji trójfosforanu adenozyny (ATP) . Ubichinolowa wersja CoQ10 jest wysoce biodostępna i łatwo przekracza barierę krew-mózg . Jako środek nootropowy CoQ10 nie tylko pomaga wytwarzać ATP w komórkach mózgowych, ale także chroni przed wolnymi rodnikami . [ii]

CoQ10 poprawia wyniki sportowe, działa jako przeciwutleniacz i zwalcza zmęczenie i depresję .

Dzienna dawka CoQ10 wynosząca 100 mg z wysoce biodostępnej formy, takiej jak ubichinol, jest najlepsza.

Related Knowledge Base Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *