Kakao

1 minuteczytaj

Kakao pochodzi z fasoli drzewa kakaowego Theobroma (drzewa kakaowego) pochodzącego z Ameryki Środkowej i Południowej. Kakao w proszku jest podstawą wszystkich rzeczy wykonanych z czekolady .

Kakao jako środek nootropowy oferuje wiele korzyści poznawczych. Stymuluje uwalnianie fenyloetyloaminy (PEA) , która zwiększa skupienie i świadomość. I anandamid (cząsteczka błogości), która zwiększa poziom szczęścia. Kakao jest źródłem tryptofanu , który jest prekursorem serotoniny . A teobromina , która poprawia przepływ krwi, jest środkiem pobudzającym i może odpowiadać za właściwości afrodyzjaku czekolady .

Badania pokazują, że spożywanie napoju kakaowego bogatego we flawanole zwiększa przepływ krwi do 2 godzin w niektórych obszarach mózgu. Poprawa funkcji poznawczych , pamięci i zapobieganie neurodegeneracji .

Ziarna kakaowca są jednym z najbogatszych dostępnych źródeł przeciwutleniaczy . Redukcja wolnych rodników , które normalnie powodowałyby uszkodzenia oksydacyjne w mózgu i ciele.

Ale kakao i czekolada to NIE to samo. Sposób przetwarzania kakao ma decydujący wpływ na zachowanie jego właściwości nootropowych .

Zobacz pełną recenzję rodzajów kakao do kupienia, zaleceń dotyczących dawkowania, skutków ubocznych i interakcji z lekami.

Related Knowledge Base Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *