Kwercetyna (3,3′,4′,5,7-pentahydroksyflawon) to flawanol z grupy flawonoidów polifenoli występujących w wielu roślinach.
Kwercetyna wzmacnia funkcję mitochondriów i zmniejsza produkcję reaktywnych form tlenu (ROS) , co poprawia uczenie się i pamięć .
Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem i wykazano, że hamuje agregację Aβ i fosforylację tau związaną z chorobą Alzheimera. I hamuje acetylocholinoesterazę , co z kolei zwiększa poziom acetylocholiny . Dla dalszego potencjału terapeutycznego w leczeniu objawów choroby Alzheimera.
Neurohakerzy używają kwercetyny do zmniejszania objawów alergii i zwalczania infekcji wirusowych . Stosowana jako suplement treningowy, kwercetyna pomaga zmniejszyć bolesność mięśni.
Kwercetyna ma wyjątkową zdolność do zwiększania klaudyny-4 , która uszczelnia ciasne połączenia i leczy nieszczelne jelita lub nieszczelną barierę krew-mózg .
Ostatnie badania i opinie użytkowników pokazują, że kwercetyna może zmniejszać objawy COVID-19 . I ma znaczną zdolność zakłócania replikacji wirusa.
Zalecana nootropowa dawka kwercetyny to 500 mg do dwóch razy dziennie.