Maca

1 minuteczytaj

Maca to rodzima peruwiańska roślina rosnąca na wysokości ponad 4000 m (13 000 stóp) w Andach.

Maca zawiera znaczne ilości aminokwasów : argininy, seryny, histydyny, kwasu asparaginowego, kwasu glutaminowego, glicyny, waliny, fenyloalaniny , tyrozyny i treoniny.

Rdzenni mieszkańcy środkowych peruwiańskich Andów tradycyjnie kazali swoim dzieciom jeść macę , aby poprawić ich wyniki w szkole . Prawdopodobnie ze względu na zdolność Maca do zwiększania acetylocholiny i działania jako przeciwutleniacz .

Maca jest stosowana jako suplement sportowy przez sportowców siłowych i wytrzymałościowych w celu poprawy wyników próbnych . Prawdopodobnie ze względu na lepszy metabolizm energetyczny i lepszy status antyoksydacyjny .

Jako środek nootropowy, Maca jest znana z poprawiania nastroju , zwiększania energii i wytrzymałości , wspomagania uczenia się i pamięci , zwiększania libido i jest silnym środkiem neuroprotekcyjnym .

Najczystsza Maca pochodzi z wysokich Andów w Peru. Ale Maca jest teraz popularna również w Chinach i część Maca na eksport pochodzi z tego kraju. A należy unikać .

Zalecana dawka Maca dla korzyści poznawczych wynosi do 5 gramów dziennie.

Related Knowledge Base Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *