Sulforafan to organiczna siarka fitochemiczna występująca w warzywach krzyżowych. Ale najwięcej jest w brokułach.
Sulforafan jest potrzebny, aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość siarki . Minerał niezbędny do syntezy cysteiny i metioniny , które są potrzebne do produkcji głównego przeciwutleniacza G lutationu .
Jako środek nootropowy sulforafan jest przeciwutleniaczem, przeciwzapalnym, przeciwdrobnoustrojowym, przeciwnowotworowym, przeciwstarzeniowym , neuroprotekcyjnym i przeciwcukrzycowym .
Pomaga zapobiegać potencjalnym uszkodzeniom, które mogą być spowodowane przez agregację β-amyloidu związaną z chorobą Alzheimera i Parkinsona. Sulforafan zapewnia potężną obronę przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami neuronów spowodowanymi urazowym uszkodzeniem mózgu (TBI) .
Badania pokazują i praktyczne doświadczenia użytkowników dowiodły, że sulforafan pomaga poprawić interakcje społeczne, nieprawidłowe zachowanie i komunikację werbalną u osób z autyzmem .
Zalecana dawka sulforafanu to 35-60 mg na dobę.