L-tyrozyna jest aminokwasem wytwarzanym przez fenyloalaninę w organizmie. L-tyrozyna jest bezpośrednio zaangażowana w tworzenie dopaminy , noradrenaliny i epinefryny w mózgu i ciele.
L-tyrozyna jest także prekursorem tyroksyny (głównego hormonu tarczycy w organizmie).
Dostajesz tyrozynę z migdałów, bananów, produktów mlecznych, jaj, fasoli lima, owsa, drobiu i kiełków pszenicy. Tyrozyna autostopem z tyłu aminokwasów, takich jak tryptofan , aby przekroczyć barierę krew-mózg i dostać się do mózgu.
N-acetylo-L-tyrozyna (NALT) jest bardziejdostępną biologicznieformątyrozyny, gdy jest stosowana jako środek nootropowy.
Neurohakerzy donoszą, że L-tyrozyna , a zwłaszcza NALT poprawia motywację i skupienie , a także amfetaminy, takie jak Adderall, jeśli masz do czynienia z ADHD .
L-tyrozyna odgrywa również rolę w kontrolowaniu narządów odpowiedzialnych za tworzenie i regulację hormonów w organizmie. W tym nadnercza, przysadka mózgowa i tarczyca.
L-tyrozyna może wyostrzyć pamięć, działa przeciwlękowo, poprawia nastrój i chroni komórki nerwowe mózgu przed neurotoksynami.
Typowa dawka L-tyrozyny to 500 mg – 2 gramy dziennie. Zacznij od najniższej dawki i idź w górę, oceniając efekty i korzyści L-tyrozyny w twoim ciele.