Tyrozyna

1 minuteczytaj

L-tyrozyna jest aminokwasem wytwarzanym przez fenyloalaninę w organizmie. L-tyrozyna jest bezpośrednio zaangażowana w tworzenie dopaminy , noradrenaliny i epinefryny w mózgu i ciele.

L-tyrozyna jest także prekursorem tyroksyny (głównego hormonu tarczycy w organizmie).

Dostajesz tyrozynę z migdałów, bananów, produktów mlecznych, jaj, fasoli lima, owsa, drobiu i kiełków pszenicy. Tyrozyna autostopem z tyłu aminokwasów, takich jak tryptofan , aby przekroczyć barierę krew-mózg i dostać się do mózgu.

N-acetylo-L-tyrozyna (NALT) jest bardziejdostępną biologicznieformątyrozyny, gdy jest stosowana jako środek nootropowy.

Neurohakerzy donoszą, że L-tyrozyna , a zwłaszcza NALT poprawia motywację i skupienie , a także amfetaminy, takie jak Adderall, jeśli masz do czynienia z ADHD .

L-tyrozyna odgrywa również rolę w kontrolowaniu narządów odpowiedzialnych za tworzenie i regulację hormonów w organizmie. W tym nadnercza, przysadka mózgowa i tarczyca.

L-tyrozyna może wyostrzyć pamięć, działa przeciwlękowo, poprawia nastrój i chroni komórki nerwowe mózgu przed neurotoksynami.

Typowa dawka L-tyrozyny to 500 mg – 2 gramy dziennie. Zacznij od najniższej dawki i idź w górę, oceniając efekty i korzyści L-tyrozyny w twoim ciele.

Related Knowledge Base Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *