Adaptogeny - kompendium wiedzy o Adaptogenach - właściwości, badania naukowe i ciekawostki.

Prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego zależy m.in. od zawartości w nim resztek pokarmowych, których bardzo ważnym źródłem jest błonnik. Dietetycy zalecają, aby spożywać go ok. 35 g dziennie. Podczas, gdy przeciętna osoba, która odżywia się białym chlebem zjada jedynie ok. 10 g. Obecnie wiele produktów jest ubogich w błonnik, a substancja powinna być niezwykle istotna dla każdego człowieka, ponieważ usprawnia wiele procesów w organizmie.

Co to jest błonnik?

Błonnik jest substancją wchodzącą w skład roślin, które są nietrawione i niewchłaniane przez przewód pokarmowy człowieka. Ma on ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ dba o prawidłową pracę jelit oraz ogranicza ilość wchłanianych szkodliwych substancji. Błonnik może zapobiegać powstawaniu różnych dolegliwości takich jak: zaparcia czy bóle brzucha oraz chorób jelita grubego. Substancja nie podnosi wartości kalorycznej posiłków.

Jak wzbogacić dietę w błonnik ?

Źródłem błonnika mogą być głównie produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: warzywa (bób, groszek), owoce (wiśnie, porzeczki), produkty zbożowe (kasze, musli, pieczywo razowe i pełnoziarniste), jaja, mięso, ryby, alkohole, masło, oleje.

Dobrym sposobem wzbogacenia diety w błonnik jest zdecydowanie się na suplementy diety np. Błonnik firmy Walmark.

 Jak działa błonnik?

1. skutecznie wspomaga spalanie kalorii – błonnik wchłania wodę, przez co pęcznieje i napełnia żołądek, a w związku z tym substancja ogranicza apetyt i może zapobiec tyciu.

2. korzystnie wpływa na pracę jelit – błonnik usprawnia pracę całego przewodu pokarmowego. Wchłaniając wodę wpływa na szybsze wydalanie z organizmu, niestrawionych pokarmów oraz toksycznych substancji, które mogą źle oddziaływać na wrażliwą ścianą jelit.

3. obniża poziom cholesterolu –błonnik, dzięki swoim właściwościom, znajduje oraz usuwa kwasy żółciowe z jelit, które mogą powodować podwyższenie cholesterolu.

Dla kogo błonnik?

Błonnik skierowany jest przede wszystkim do osób, które spożywają produkty ubogie w błonnik, a chciałyby zadbać o zdrowie swojego układu pokarmowego.

Substancja polecana jest również osobom prowadzącym siedzący tryb życia bądź o bardzo małej aktywności fizycznej oraz osobom z nadwagą, które mają wolną przemianę materii, ponieważ mogą być narażone m.in. na zaparcia.

Kto powinien uważać na dietę wysokobłonnikową?

Osoby z chorobami żołądka, jelit, zapaleniem trzustki, dróg żółciowych, wrzodami żołądka i dwunastnicy, powinny spożywać błonnik w mniejszych ilościach.

Uwaga! Błonnik przyjmowany w zbyt dużych ilościach może spowodować dolegliwości takie jak: wzdęcia, ból brzucha czy nawet biegunka.

Czy warto stosować błonnik?

Polecam stosować błonnik, szczególnie w postaci suplementu, ponieważ tabletki odpowiadają dziennemu zapotrzebowaniu na ta substancję, a jest ona bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Dodatkowo nie zapominajmy o prowadzeniu zdrowego trybu życia, ponieważ powinno się zapewnić organizmowi zarówno niezbędne składniki odżywcze jak i odpowiednią ilość „zdrowego ruchu”.

Oceń nasze treści

0 / 5

Your page rank: