Witamina B 1 (tiamina)

1 minuteczytaj

Witamina B1 ( tiamina) jest niezbędnym kofaktorem do produkcji energii komórkowej ( ATP ) z pożywienia, które jesz. Jest również potrzebny do syntezy DNA i RNA .

Witamina B 1 znajduje się w soczewicy, pełnych ziarnach, wieprzowinie, czerwonym mięsie, drożdżach, orzechach, nasionach słonecznika, groszku, mleku, kalafiorze i szpinaku.

Witamina B 1 jest rozpuszczalna w wodzie i jest przechowywana w organizmie tylko przez 14 dni. Jeśli nie dostaniesz wystarczającej ilości B 1, będziesz doświadczać drażliwości, dezorientacji i problemów z pamięcią . Poważny niedobór może objawiać się beri-beri, bólem, problemami z sercem , a nawet paraliżem .

Zalecana dzienna dawka witaminy B 1 to tylko 1,4 mg dziennie. Doświadczysz korzyści nootropowych z witaminą B 1 w wyższych dawkach 50 – 100 mg dziennie.

Sulbutiamina jest pochodną witaminy B 1 (tiaminy). Jest bardziejbiodostępnaniż standardowatiamina. I znacznie lepszy wybór do użytku nootropowego.

Related Knowledge Base Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *