Olej kokosowy i MCT

13 minutesczytaj

Olej kokosowy pozyskiwany jest z nasion lub owoców palmy kokosowej (Cocos nucifera) . Dziewiczy lub nierafinowany olej kokosowy jest silnym przeciwutleniaczem, przeciwnowotworowym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybicznym .

Olej kokosowy to 90% tłuszczów nasyconych. Prawie 60% tłuszczów to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe . W tym kwas kaprylowy C-8 (8%), kwas kaprynowy C-10 (7%) i kwas laurynowy C-12 (49%).

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są również znane jako średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) . MCT są wytwarzane przez hydrolizę oleju kokosowego i estryfikację glicerolem kwasów tłuszczowych krótszych niż kwas laurynowy (C-12).

Zarówno olej kokosowy, jak i olej MCT zapewniają pewne silne właściwości nootropowe. MCT w oleju kokosowym omijają twój normalny układ trawienny i trafiają bezpośrednio do wątroby, gdzie są przekształcane w ketony .

Ketony są przenoszone w całym ciele, w tym w mózgu, do wykorzystania w cyklu kwasu cytrynowego do produkcji trifosforanu adenozyny (ATP)ATP napędza mitochondria, co poprawia czujność, funkcje poznawcze , pamięć i nastrój.

MCT pomagają zwiększyć poziom przeciwutleniaczy w mózgu. I zwiększyć serotoninę , która zapewnia efekt antystresowy.

A olej kokosowy zmniejsza dysfunkcję mitochondriów, która może być spowodowana przez blaszki amyloidu β , które są zaangażowane w chorobę Alzheimera. A pacjenci z padaczką lekooporną odkryli, że ketony dostarczane przez olej kokosowy mogą pomóc zmniejszyć częstość napadów.

Olej kokosowy i olej MCT są pomocnym dodatkiem do każdego zestawu nootropowego zawierającego suplementy rozpuszczalne w tłuszczach. Poprawa biodostępności tych nootropów poprzez dostarczanie ich bezpośrednio do komórek mózgowych.

Zalecane dawkowanie oleju kokosowego i MCT to 1 łyżka stołowa 3 razy dziennie. Lub za każdym razem, gdy przyjmujesz dawkę nootropową.

Olej kokosowy pozyskiwany jest z białego miąższu dojrzałych orzechów kokosowych zebranych z palmy kokosowej (Coco nucifera) .

Wielu neurohakerów używa oleju kokosowego wraz z każdą dawką stosu nootropowego , aby wspomóc wchłanianie wszelkich rozpuszczalnych w tłuszczach suplementów w ich stosie.

Ale olej kokosowy ma swoje własne silne właściwości nootropowe . W rzeczywistości do tej pory mamy prawie 3000 badań klinicznych opublikowanych w samym tylko PubMed.

Aż 65% oleju kokosowego składa się ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) . Te kwasy tłuszczowe są oznaczone liczbą cząsteczek węgla w łańcuchu od 6 do 12.

Na górnym końcu łańcucha węglowego kwas laurynowy (C-12) ma 12 cząsteczek węgla i zachowuje się bardziej jak długołańcuchowy kwas tłuszczowy w układzie pokarmowym. Ale szybko dociera do wątroby w celu konwersji na ketony . I nie jest magazynowany w tkance tłuszczowej, jak inne tłuszcze dietetyczne.

Kwas kaprylowy (C-8) i kwas kaprynowy (C-10) omijają układ limfatyczny i docierają bezpośrednio do wątroby, gdzie przekształcają się w ketony . Te ciała ketonowe przemieszczają się następnie po całym ciele jako alternatywne źródło paliwa do syntezy ATP w mitochondriach .

Kwasy tłuszczowe nie mogą przekroczyć bariery krew-mózg . Ale badania wykazały, że kwas kaprylowy (C-8) , jeśli nie zostanie przekształcony w ketony w wątrobie, może przedostać się do mózgu. Do użytku przez komórki glejowe do tworzenia ciał ketonowych w komórkach mózgu.

Zarówno olej kokosowy, jak i olej MCT zapewniają korzyści nootropowe i przyczyniają się do zdrowia mózgu.

W tym przeglądzie zagłębimy się w naukę, w jaki sposób olej kokosowy i olej MCT pomagają zoptymalizować pracę mózgu.

Olej kokosowy pomaga:

  • Energia mózgu . Średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) w oleju kokosowym omijają twój normalny układ trawienny i trafiają prosto do wątroby, gdzie są przekształcane w ketony. Ketony są przenoszone w całym ciele, w tym w mózgu, do wykorzystania w cyklu kwasu cytrynowego do produkcji trifosforanu adenozyny (ATP) . ATP wytwarzane w mitochondriach poprawia czujność, funkcje poznawcze , pamięć i nastrój.
  • Antystresowy . Badania wykazały, że średniołańcuchowe trójglicerydy w oleju kokosowym pomagają zwiększyć poziom przeciwutleniaczy w mózgu. I zwiększa serotoninę . Działa antystresowo.
  • środek neuroprotekcyjny . Olej kokosowy zmniejsza dysfunkcję mitochondriów , która może być spowodowana przez blaszki amyloidu β , które są zaangażowane w chorobę Alzheimera. A pacjenci z padaczką lekooporną odkryli, że ketony dostarczane przez olej kokosowy mogą pomóc zmniejszyć częstość napadów.

Olej kokosowy pozyskiwany jest z nasion lub owoców palmy kokosowej (Cocos nucifera) .

W przypadku zastosowań nootropowych nie należy mylić oleju kokosowego z „ olejem palmowym ”, który jest pozyskiwany z mięsistych owoców palmy olejowej (Elaesis guineensis) .

Olej kokosowy składa się w 92% z nasyconych kwasów tłuszczowych , w 6% z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i w 2% z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych . Około 60% kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) .

Olej palmowy zawiera około 50% nasyconych kwasów tłuszczowych, 40% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 10% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera mniej niż 0,5% MCFA .

Palma kokosowa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i wysp między Oceanem Indyjskim a Pacyfikiem. Uważa się, że owoce palmy kokosowej zostały sprowadzone do Indii i Afryki Wschodniej. Następnie introdukowany do Afryki Zachodniej, obu Ameryk i innych tropikalnych regionów świata.

Drzewo kokosowe ” jest najbardziej rozpowszechnioną naturalnie rośliną owocową na Ziemi. W Indiach nazywa się to kalpa vriksha; „drzewo, które zapewnia wszystkie potrzeby do życia”, co z grubsza tłumaczy się jako „ drzewo życia ”.

Można użyć wszystkich części owoców drzewa kokosowego . Włókno łuski jest surowcem do produkcji dywanów, siedzeń samochodowych oraz jako nawóz. Łodyga i liście rośliny są wykorzystywane w budownictwie oraz do produkcji cukru, octu i alkoholu.

Dziewiczy (nierafinowany) olej kokosowy jest silnym przeciwutleniaczem, przeciwnowotworowym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym .

Olej kokosowy był stosowany w leczeniu choroby Alzheimera, zapobieganiu chorobom serca i nadciśnieniu, pomaga leczyć infekcje dróg moczowych i nerek, zmniejsza zapalenie stawów, zapobiega nowotworom, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w chorobach pęcherzyka żółciowego i zapaleniu trzustki.

Olej kokosowy poprawia zdrowie skóry, zapobiega chorobom dziąseł i próchnicy, zapobiega osteoporozie, zapobiega cukrzycy typu II, wspomaga odchudzanie, pomaga budować mięśnie, korzystnie wpływa na zdrowie włosów, pomaga pozbyć się kandydozy i drożdżaków, działa przeciwstarzeniowo i równoważy hormony.

Jako środek nootropowy olej kokosowy pomaga poprawić funkcje poznawcze i pamięć . A do tego dodaje energii i wytrzymałości.

Olej kokosowy a olej MCT: jaka jest różnica?

Olej kokosowy Extra Virgin lub Virgin (nierafinowany) składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych.

Tłuszcze nasycone składają się z kwasów tłuszczowych, których łańcuch węglowy jest „nasycony” wodorem. Kwasy tłuszczowe to podobne do łańcuchów cząsteczki węgla, wodoru i tlenu połączone grupami po trzy ze szkieletem glicerolu .

Kiedy olej kokosowy jest spożywany, kwasy tłuszczowe oddzielają się od szkieletu glicerolu podczas procesu trawienia.

Kiedy jesz tłuszcz, jest on trawiony i przedostaje się przez ścianę jelita. Większość tego trawienia zachodzi w górnej części jelita przy użyciu lipaz trawiennych (enzymów trawiennych), które działają na tłuszcz ( trójglicerydy ), który został zemulgowany za pomocą kwasów żółciowych.

Czas trawienia i
wchłaniania tłuszczu zależy od długości
łańcucha kwasów tłuszczowych
.

Łańcuchy kwasów tłuszczowych są klasyfikowane jako długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LCFA) , średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) .

Każda z tych podgrup kwasów tłuszczowych jest dalej dzielona; krótko- (C2 – C6), średnio- (C8 – C12) i długo- (C14 – C24) łańcuchowe kwasy tłuszczowe.

LCFA są transportowane przez nośniki w układzie limfatycznym i trafiają do wątroby lub innych tkanek. Po wejściu do komórek łączą się z koenzymem A , tworząc łańcuchy acetylo-CoA .

Te łańcuchy acetylo-CoA są przenoszone do mitochondriów w komórkach, gdzie są rozkładane na jednostki acetylo-CoA . Proces ten nazywa się β-utlenianiem .

( Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego omijają układ limfatyczny i trafiają prosto do wątroby. Co jest ważne i omówimy to za chwilę).

Ketony i ciała ketonowe

Acetylo -CoA wytwarzany przez β-utlenianie wchodzi w cykl kwasu cytrynowego w mitochondriach . Energia uwalniana w tym cyklu jest wychwytywana jako cząsteczki ATP .

Ten proces wytwarzania ATP zostaje zakłócony podczas postu, głodówki, diety niskowęglowodanowej, forsownych ćwiczeń czy niekontrolowanej cukrzycy typu 1.

W tym przypadku acetylo-CoA jest przekierowywany do postaci acetooctanu , beta-hydroksymaślanu i produktu ich rozpadu acetonu , który jest znany jako „ ciała ketonowe ”.

Te ketony są uwalniane przez wątrobę do krwi. Wszystkie komórki w twoim ciele z mitochondriami mogą wykorzystywać te ketony . Te ketony są przekształcane w acetylo-CoA , który może być wykorzystany jako paliwo w cyklu kwasu cytrynowego do produkcji ATP .

W przeciwieństwie do wolnych kwasów tłuszczowych, te ketony mogą przekraczać barierę krew-mózg i są dostępne, aby pomóc w produkcji ATP w mitochondriach .

Jeśli komórki nie potrzebują natychmiast cząsteczki energii, te długołańcuchowe kwasy tłuszczowe są kierowane do tkanki tłuszczowej i przechowywane w niej . Jest to sposób natury na utrzymywanie zapasów energii w rezerwie bez potrzeby ponownego przechodzenia tłuszczów przez proces wątrobowy.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ketony

Z drugiej strony krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomijają ten proces. A twój system transportu krwi wysyła je prosto do wątroby. Gdzie natychmiast wchodzą w proces, aby rozpocząć wytwarzanie ketonów .

A ponieważ omijają twój układ limfatyczny, twoje ciało nie przechowuje tych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej do wykorzystania później, gdy energia jest niska.

Ten bezpośredni transport do wątroby umożliwia szybsze dostarczanie energii (podobnie jak węglowodany).

Tutaj dochodzimy do znaczenia i wyjątkowości oleju kokosowego . Składa się w około 90% z tłuszczów nasyconych. A prawie 60% tłuszczów w oleju kokosowym to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe .

Olej kokosowy składa się z kwasów tłuszczowych, kwasu kaprylowego C-8 (8%), kwasu kaprynowego, C-10 (7%), kwasu laurynowego C-12 (49%), kwasu mirystynowego C-14 (8%), kwas palmitynowy C-16 (8%), kwas stearynowy C-18 (2%), kwas oleinowy C-18 (6%) i 2% kwas linolowy C-18.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są również znane jako średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) . MCT są wytwarzane przez hydrolizę oleju kokosowego i estryfikację glicerolem kwasów tłuszczowych krótszych niż kwas laurynowy (C-12) .

Jednak ostatnio producenci zaczęli produkować rodzaj oleju MCT, który zawiera kwas laurynowy — zwykle 30%. Łyżka tego oleju MCT zazwyczaj zawiera 12 g średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (laurynowy 4,45 g, kaprylowy 3,35 g, kaprynowy 4,00 g).

Ostatnie badania wykazały jednak, że kwas laurynowy (C-12), mimo że jest klasyfikowany jako średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, działa bardziej jak długołańcuchowy kwas tłuszczowy . Ponieważ ma większą skłonność do wchłaniania przez układ limfatyczny zamiast trafiania bezpośrednio do wątroby.

Logika mówi nam, że to opóźnienie oznaczałoby, że przekształcenie kwasu laurynowego w ketony zajmuje więcej czasu niż kwas kaprylowy (C-8) i kwas kaprynowy (C-10) .

Badania wykazały, że stosowanie oleju MCT powoduje duży wzrost ciał ketonowych we krwi , które wracają do poziomu wyjściowego w ciągu około 3 godzin. Ale spożywanie zwykłego oleju kokosowego powoduje opóźniony i mniej wyraźny wzrost ciał ketonowych .

To nie sprawia, że olej kokosowy lub olej MCT zawierający kwas laurynowy są mniej nootropowe. Oznacza to tylko, że Twój zastrzyk energii po spożyciu tego rodzaju oleju MCT nie będzie tak szybki.

Podsumowując, MCT są wchłaniane w stanie nienaruszonym z jelita cienkiego i nie przechodzą normalnego procesu trawienia. Są bezpośrednio używane w twoim ciele do tworzenia ketonów , które pomagają wytwarzać energię .

MCT są szeroko stosowane w preparatach dla niemowląt, napojach odżywczych dla sportowców, aw niektórych przypadkach jako roztwór dożylny (dożylny) w nagłych przypadkach.

 

Jak olej kokosowy działa na mózg?

Olej kokosowy poprawia zdrowie i funkcjonowanie mózgu na kilka sposobów. Ale dwa szczególnie się wyróżniają.

  1. Olej kokosowy jest alternatywnym źródłem paliwa dla komórek mózgowych. Twój mózg jest zależny od glukozy jako głównego źródła energii. Stanowiąc zaledwie 2% całkowitej masy ciała, zużywa około 20% energii pochodzącej z glukozy.

Węglowodany z pożywienia są rozkładane na glukozę, która jest wykorzystywana jako energia lub magazynowana jako glikogen w wątrobie i tkance mięśniowej.

Metabolizm glukozy zapewnia paliwo do wytwarzania paliwa ATP, neuronów i innych czynności konserwacyjnych komórek mózgowych oraz przyczynia się do syntezy neuroprzekaźników .

Kiedy twoje ciało i mózg są pozbawione węglowodanów w diecie, twoja wątroba staje się jedynym dostawcą glukozy, aby nakarmić twój głodny mózg.

Kiedy zabraknie Ci glukozy w wyniku diety, głodu lub związanych z wiekiem zaburzeń metabolizmu glukozy, potrzebujesz innego źródła energii. Pozostawione bez kontroli prowadzi do jednej z kilku chorób neurodegeneracyjnych.

Dobrą wiadomością jest to, że twoje ciało ma wbudowany plan tworzenia kopii zapasowych . To alternatywne źródło energii nazywane jest ciałami ketonowymi, które wątroba czerpie z kwasów tłuszczowych w diecie lub tkanki tłuszczowej.

Te ketony (kwas beta-hydroksymasłowy, acetooctan i aceton) są uwalniane przez wątrobę i wychwytywane przez mózg. Następnie transportowany do mitochondriów , gdzie jest używany w cyklu kwasu cytrynowego do tworzenia ATP .

Teraz, chociaż możesz dostarczyć ciał ketonowych , których potrzebuje twój mózg, jedząc dietę ketogeniczną o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów, nie jest to konieczne.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) w oleju kokosowym mogą dostarczać te ketony bezpośrednio do tworzenia ATP .

  1. Olej kokosowy może pomóc w zaburzeniach mózgu. Wykazano, że olej kokosowy i jego składniki pomagają w leczeniu wielu chorób neurologicznych.

Wykazano, że kwas kaprylowy znajdujący się w MCT znacznie zwiększa zużycie tlenu przez mitochondria . Pacjenci ze stwardnieniem zanikowym bocznym (ALS) zgłaszali znaczną poprawę jakości życia podczas stosowania kwasu kaprylowego .

Pacjenci z padaczką lekooporną odkryli, że dieta ketogeniczna może zmniejszyć częstość napadów od 50 do 90%. A MCT , które szybko przekształcają się w ketony , są ważnym składnikiem diety ketogenicznej.

Dziesięciolecia badań wskazywały na gromadzenie się blaszek amyloidu β w chorobie Alzheimera. Ostatnie badania wykazały, że olej kokosowy zmniejsza dysfunkcję mitochondriów spowodowaną przez te blaszki. I że neurony mają większe szanse na przeżycie w obecności oleju kokosowego .

 

Korzyści nootropowe oleju kokosowego i MCT

Olej kokosowy to nie tylko dobry zdrowy tłuszcz, który zwiększa biodostępność rozpuszczalnych w tłuszczach substancji nootropowych w twoim stosie . Ma również wyjątkowe właściwości lecznicze.

Ale najpierw przypomnienie, że twój mózg to prawie 60% tłuszczu. A ostatnie badania wykazały, że kwasy tłuszczowe należą do najważniejszych cząsteczek dla w pełni zoptymalizowanego mózgu.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są wymagane do utrzymania szczytowego zdrowia mózgu. Ale nie mogą być syntetyzowane w twoim ciele. I musi być uzyskany z diety.

Olej kokosowy składa się do 60% średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) , przy czym kwas kaprylowy i kaprynowy zmniejszają 21% tych MCT w oleju kokosowym z pierwszego tłoczenia.

MCT są przekształcane w wątrobie w ketony , które są następnie wykorzystywane jako alternatywne paliwo wytwarzane przez mitochondrialną syntezę ATP.

Ale kwas kaprylowy również przekracza barierę krew-mózg . Mamy dowody na to, że komórki glejowe , w szczególności astrocyty , są również zdolne do metabolizowania MCT do ketonów . Które są następnie transportowane do neuronów w celu uzyskania alternatywnej energii.

Olej kokosowy jest również przeciwwrzodowy, przeciwgrzybiczy, pomaga spalać tłuszcz z brzucha, leczy rany, działa przeciwzapalnie, pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny w celu zwiększenia poziomu testosteronu, zmniejsza obrzęk prostaty, poprawia stosunek LDL do HDL, poprawia zdrowie kości i może być stosowany jako filtr przeciwsłoneczny.

Jak działa olej kokosowy i MCT ?

Osobiście używam łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju MCT za każdym razem, gdy biorę mój stos nootropowy. Zauważyłem, że jeśli nie wezmę łyżki oleju kokosowego, mój stack nootropowy nie działa tak dobrze.

Olej kokosowy i olej MCT poprawiają biodostępność rozpuszczalnych w tłuszczach nootropów w twoim stosie . I zapewnia dodatkowe korzyści nootropowe, ponieważ dostarcza ketony, które twoje mitochondria mogą wykorzystać do produkcji ATP . Zwiększenie poziomu energii.

Większość recenzji oleju kokosowego mówi o jego zastosowaniu do odchudzania. Ale raporty dotyczące oleju MCT dotyczą przede wszystkim korzyści dla zdrowia mózgu.

Neurohakerzy donoszą, że olej MCT zwiększa czujność i skupienie . Inni twierdzą, że ich mózg jest jaśniejszy i czują się pobudzeni przez cały dzień.

Niektórzy twierdzą, że odczuwają znaczną poprawę nastroju. Apetyt jest tłumiony, a ich poziom szczęścia jest podwyższony przez około 4 godziny.

Dozowanie łyżki oleju kokosowego lub MCT 2 lub 3 razy dziennie powinno zapewnić stały dopływ energii.

 

Badania oleju kokosowego i MCT

Olej MCT działa przeciwzatarciowo

Badanie przeprowadzone w 1986 roku wykazało związek z poziomami MCT u dzieci cierpiących na napady padaczkowe. A wyższy poziom MCT we krwi korelował z mniejszą liczbą napadów.

To badanie z 1986 roku było inspiracją, która zapoczątkowała wiele badań nad stosowaniem oleju MCT w leczeniu napadów padaczkowych i objawów padaczki.

Nowsze badanie (2013) wykazało, że kwas kaprynowy (C-10), a nie kwas kaprylowy (C-8) był głównym graczem w kontroli napadów.

Jednym z głównych sposobów kontroli napadów padaczkowych jest dieta ketogeniczna . Teraz każdy, kto próbował pozostać na ścisłej diecie przez dłuższy czas, może potwierdzić, jakie to trudne. Zwłaszcza z dziećmi.

Tak więc w 2014 roku naukowcy dokonali znaczącego odkrycia, które może uprościć życie każdego, kto ma do czynienia z napadami padaczkowymi. Badanie wykazało, że to kwas kaprynowy (C-10) zwiększał mitochondria, co podwyższało próg drgawkowy. Innymi słowy, więcej C-10 i masz mniej napadów .

Naukowcy doszli do wniosku: „ To odkrycie może przynieść znaczące korzyści pacjentom z padaczką, którzy obecnie stosują ścisłą dietę ketogeniczną. Dowody na to, że sam C-10 może modulować liczbę mitochondriów, stwarzają możliwość opracowania uproszczonej i mniej rygorystycznej diety opartej na C-10 ”.

Olej kokosowy działa antystresowo

Badania wykazały potencjalne działanie przeciwdepresyjne średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych znajdujących się w żywności. Ale naukowcy z Malezji chcieli dowiedzieć się, czy nierafinowany olej kokosowy z pierwszego tłoczenia zapewnia podobne korzyści.

Celem pracy było określenie antystresowego i antyoksydacyjnego działania oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia . Zespół badawczy przeprowadził kilka testów warunków skrajnych na grupach myszy. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia porównano z popularnym lekiem przeciwlękowym na receptę, Diazepamem ( Valium® ) .

Naukowcy odkryli, że myszy stosujące olej kokosowy z pierwszego tłoczenia miały wyższy poziom przeciwutleniaczy i serotoniny w mózgu oraz zmniejszoną masę nadnerczy. Poziom cholesterolu, trójglicerydów, glukozy i kortykosteronu również był niższy .

Naukowcy doszli do wniosku, że olej kokosowy z pierwszego tłoczenia ma potencjał jako antystresowy olej funkcjonalny .

Olej MCT poprawia funkcje poznawcze

Glukoza jest głównym źródłem energii twojego mózgu. Ale w chorobie Alzheimera wydaje się, że następuje znaczny spadek zdolności mózgu do wykorzystywania glukozy jako źródła energii.

Mamy teraz dowody naukowe sugerujące, że ciała ketonowe są skutecznym alternatywnym źródłem energii dla mózgu.

Tak więc w 2004 roku naukowcy przeprowadzili badanie z udziałem pacjentów z chorobą Alzheimera i olejem MCT. W tym słynnym badaniu 20 osób z chorobą Alzheimera lub łagodnymi zaburzeniami poznawczymi spożyło napój zawierający MCT lub placebo.

Znaczący wzrost poziomu ciał ketonowych zaobserwowano w ciągu 90 minut od podania oleju MCT . A testy wykazały znaczną poprawę funkcji poznawczych i pamięci u wszystkich pacjentów z chorobą Alzheimera stosujących MCT w porównaniu z placebo.

Olej kokosowy może zapobiegać chorobie Alzheimera

Dr Mary Newport zwróciła powszechną uwagę na zastosowanie oleju kokosowego i oleju MCT w leczeniu choroby Alzheimera. Dała mężowi olej MCT o wczesnym początku choroby Alzheimera i olej kokosowy . I zgłosił wytchnienie od objawów Alzheimera i poprawę jakości życia na kilka lat.

Dr Newport udokumentowała swoją pracę i sukces z olejem kokosowym w swojej książce „ Choroba Alzheimera: co by było, gdyby istniało lekarstwo?: historia ketonów ”.

W badaniu przeprowadzonym w Mt. Sinai Medical Center w Aventura na Florydzie wzięło udział 55 pacjentów z łagodną do umiarkowanej chorobą Alzheimera. Pacjenci stosowali trójgliceryd kaprylowy codziennie przez okres do 15 miesięcy.

Badanie wykazało, że u 80% pacjentów, którzy dodali trigliceryd kaprylowy do standardowego leczenia, nastąpiła poprawa. Opiekunowie zgłosili znaczną poprawę pamięci i zdolności do wykonywania codziennych czynności .

Inne badania wykazały, że olej kokosowy pomaga zapobiegać gromadzeniu się płytek amyloidu β, które są związane z chorobą Alzheimera .

Zalecane dawkowanie oleju kokosowego i oleju MCT

Zalecana dawka oleju kokosowego lub MCT dla uzyskania efektu nootropowego to 1 łyżka stołowa 2 – 3 razy dziennie.

Jeśli używasz oleju kokosowego lub oleju MCT wyłącznie w celu zwiększenia energii, najlepsze jest dawkowanie z samego rana na pusty żołądek. Ponieważ wtedy twoje ciało będzie polegać na ketonach jako energii. Ketony dostarczane przez olej kokosowy lub MCT .

Efekty uboczne oleju kokosowego i MCT

Olej kokosowy i MCT są nietoksyczne i bardzo bezpieczne w zalecanych dawkach.

Skutki uboczne obejmują zaburzenia żołądkowo-jelitowe i biegunkę. Co prawdopodobnie się stanie, jeśli użyjesz za dużo za pierwszym razem.

Jeśli po pierwszym spróbowaniu oleju kokosowego lub MCT wystąpi biegunka, zmniejsz dawkę do 1 łyżeczki 1 – 2 razy dziennie.

 

Related Knowledge Base Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *