Szafran

1 minuteczytaj

Szafran to wysuszone znamię rośliny Crocus sativus pochodzącej z Bliskiego Wschodu. I jest najdroższą przyprawą kulinarną na świecie, głównie ze względu na sposób, w jaki musi być uprawiana i zbierana (ręcznie).

Szafran był używany od tysięcy lat jako środek przeciwlękowy , uspokajający i przeciwdepresyjny.

Jako środek nootropowy szafran jest obecnie stosowany w leczeniu depresji , objawów PMS , depresji poporodowej , pamięci , tłumienia apetytu , energii i wytrzymałości u sportowców oraz w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Parkinsona i Alzheimera .

Ostatnie badania pokazują, że szafran jest równie skuteczny jak niektóre popularne leki przeciwdepresyjne na receptę. A nawet może pomóc złagodzić dysfunkcję seksualną spowodowaną przez te leki .

Ekstrakty szafranu ( krocyna i safranal ) hamują wychwyt dopaminy i norepinefryny w mózgu, co pomaga poprawić nastrój .

Szafran hamuje odkładanie się amyloidu-β , który jest związany z postępem choroby Alzheimera. Szafran hamuje również rozpad acetylocholiny (acetylocholinoesterazy), podobnie jak obecny lek (donepezil) zatwierdzony do leczenia choroby Alzheimera.

Krocyna i safranal , które są unikalnymi karotenoidami w szafranie , czynią go silnym przeciwutleniaczem . Zmiatanie wolnych rodników , które zmniejsza stany zapalne, zapobiega apoptozie oraz chroni komórki mózgowe i mitochondria .

Zalecana dawka szafranu to 25 – 30 mg dwa razy dziennie.

Related Knowledge Base Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *