Szafran to wysuszone znamię rośliny Crocus sativus pochodzącej z Bliskiego Wschodu. I jest najdroższą przyprawą kulinarną na świecie, głównie ze względu na sposób, w jaki musi być uprawiana i zbierana (ręcznie).
Szafran był używany od tysięcy lat jako środek przeciwlękowy , uspokajający i przeciwdepresyjny.
Jako środek nootropowy szafran jest obecnie stosowany w leczeniu depresji , objawów PMS , depresji poporodowej , pamięci , tłumienia apetytu , energii i wytrzymałości u sportowców oraz w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Parkinsona i Alzheimera .
Ostatnie badania pokazują, że szafran jest równie skuteczny jak niektóre popularne leki przeciwdepresyjne na receptę. A nawet może pomóc złagodzić dysfunkcję seksualną spowodowaną przez te leki .
Ekstrakty szafranu ( krocyna i safranal ) hamują wychwyt dopaminy i norepinefryny w mózgu, co pomaga poprawić nastrój .
Szafran hamuje odkładanie się amyloidu-β , który jest związany z postępem choroby Alzheimera. Szafran hamuje również rozpad acetylocholiny (acetylocholinoesterazy), podobnie jak obecny lek (donepezil) zatwierdzony do leczenia choroby Alzheimera.
Krocyna i safranal , które są unikalnymi karotenoidami w szafranie , czynią go silnym przeciwutleniaczem . Zmiatanie wolnych rodników , które zmniejsza stany zapalne, zapobiega apoptozie oraz chroni komórki mózgowe i mitochondria .
Zalecana dawka szafranu to 25 – 30 mg dwa razy dziennie.